Regisztráció és bejelentkezés
Bejelentkezés
Avatar
Még nem regisztrált?

Legyen tagja közösségünknek!
Az alábbi linken választhat a csatlakozási lehetőségek közül.

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználónév

Emlékezzen rám

29. Spar Budapest Maraton Fesztivál

29. Spar Budapest Maraton Fesztivál és kísérő rendezvénye a Metropol reggeli futás
2014. október 11-12. - Petőcz Ferenc

Hospice1Az időjárás előrejelzés csodálatos, igazi nyár idő jósolt. Ez ugyebár mindig szép és jó, sőt, mivel az idei nyár nem kényeztetett el bennünket, külön öröm a napsütés, a fény, a színek játéka. Ugyanakkor futóidőnek kevésbé ideális az, ha 28-30 fokos aszfalton kell futni 42, 30, 7 vagy kisebb távot. Eredetileg a mostani maraton lett volna az első ilyen táv. Sajnos csak a 7 km-re neveztem, bár a 30 már ment volna, de az átlagfizetésekhez képest nagyon magas nevezési díjak mellett már nem neveztem át, korábban nem gondoltam, hogy sikerül eddigre ennyire felszívni magam a tavaszom után. Mindenesetre kettőnknek a távváltás közel 27000 Ft-ba került volna, ami erősen irreális a magyar valósághoz.
Szerettem volna megélni, megírni a tésztaparti hangulatát, ez remélem, 2015-ben megvalósul, hiszen a 42 km-es táv futói a nevezési díjuk ellenében ebben is részesültek.
Most is, mint mindig jó szokásunkat megtartva kerékpárral érkeztünk meg a városligetbe. Hatalmas emberfolyam, rengeteg kiállítói sátor, program várt mindenkit, aki kilátogatott oda. Mi csatlakoztunk nem egy alkalomra, de első alkalommal a Hospice Alapítvány Nárcisz Futóköréhez, mint jótékonysági futó. Szeretném, ha e küldetésem az alapítványi célok megvalósításához sikeres lenne. E csapatban sok-sok hírességgel találkoztunk, köztük vízilabdás ikonokkal (Benedek Tibor, Gergely István).
A maraton rajtja 11:00 órakor volt, mi pedig 15 perccel később rajtoltunk. A maraton rajtának felfokozott hangulatát végig nézni jó érzés volt, de mi is izgultunk rendesen, pedig e táv már rég nem ellenfél. DSC01879

Tekintve az előzményeke a kék szektor helyett és a feketének megfelelő időt választottam, pedig már megy azért ez gyorsabban is.A 7 km-es távon közel 4000 indultunk, kb 5 perc különbség volt nettó és bruttó idő között. 

A meleg sokakat megtorpantott, de felkészülten érkeztem és nem lehetett gond. A bajt sokak felkészületlensége okozta, akadt olyan, aki 1 km után már a levegőért kiáltott, lassította a mezőnyt, kéz a kézben futva nem engedtek előre, a fordítóknál meg gyalogolni kellett, mert megint csak nem engedtek el maguk mellett. Cikk-cakkban futva hol lassan, hol gyorsabban haladta. Frissítés 5 km-nél volt, ahol szintén feltorlódtak a futók. Igaz, hogy meleg volt, de ez a táv és a pálya kijelölése szerintem nem indokolta, hogy a célig meg kelljen állni. Természetes az is, hogy vannak gyorsabb, lassabb futók. A szervezőkön nem múlott semmi sem, de szerintem a mezőny fele nem mérte fel alaposan a képességeit, készségeit és állapotát. A cél előtt egy futót már mentő vitt el, ez is időveszteség volt. Ilyenkor nem az időt sajnálom, hanem szegény embert, aki a mentőben van. Volt kisebb táv és családi gyaloglás is, szerintem kezdetnek elég ott elindulni és később felépíteni kellő edzések után a nagyobb távon való indulást. 

Hospice2

Sokan nem így tettek. Ezen előjelek mellett a várt időmtől 3 perccel később értem be. A rendezvényről el kell mondanom, hogy egy szép technikai pólót kaptunk ajándékba, a tavalyi éremhez hasonlító érmet is be tudtunk, csak a hozzá adott műanyag szalag esztétikailag kicsit kifogásolható. A rajtcsomag, a befutócsomag és a frissítés teljesen rendben volt a nevezési díjjal. A szervezők korrekten biztosították az útvonalat az egészségügyi ellátást és most a ruhatárral sem volt semmi gond, pedig 23450 fős rekord létszámú nevező volt jelen.
A szurkolókkal együtt megvártuk a maraton első befutóit, ez alatt megnéztük a kiállítói sátrakat. Találtunk is magunknak komoly programot, az első maratont betábláztuk a verseny naptárba. Most még könnyen írok róla, később nyilván nem lesz ez már így, mert rengeteg munka áll még előttünk, de kézzel fogható lett minden. 2015. április 19. Krakkó. 15 euró a nevezés, ha most regisztrálunk. Ám legyen, az út oda-vissza olcsó, a város szép és új helyen, új kihívás vár majd ránk.
Ennyit a szombati napon magunkról. Sok-sok dunaújvárosi remek sporttárs volt a mezőnyben, akiknek a felkészülési eredménye alapján joggal gondoltuk, hogy szép időt érnek el. A szép eredmény meg is született, hiszen 30 és 42 km-en ott van a sok-sok érem, amellyel indulhattak haza, de tőlük tudjuk, hogy kint a rakparton és hidakra történő le és felfutásokon az időjárás, a napfény kegyetlen gyilkos volt, így nem sikerült az időjavítás nekik. De sebaj, majd jövőre, egy hatalmas gratuláció nekik.

2014. október 12. 09.00 óra a Metropol reggeli futás

Eredetileg az elmúlt évekhez hasonlóan ez a jó hangulatú reggelivel egybe szabott futórendezvény megelőzte volna a Spar Budapest Maratont. Az idei verseny időpontja már több mint egy éve adott volt. A folyamatos létszámrekordok és hatalmas turisztikai igényeket figyelembe véve elmondható, hogy a pesti maraton idegenforgalmi szempontból az ország egyik legfontosabb rendezvénye. 

2014 0053 02 0141 18

Ezt nem vette figyelembe a politika és néhány héttel a verseny előtt átírta a fesztivál időpontját. Nyilván néhány embernek fontos volt, hogy éljen állampolgári jogával, de sokan nem jöttek el hazánkba e miatt, mert repülőjegy átírás, szállásfoglalás és egyéb plusz költségek miatt inkább lemondták a rendezvényt. Talán erre tavaly vagy éppen a választás kiírásakor figyelni illett volna. 

Ezen előzmények rányomták a bélyegét a vasárnapi futásra is. Hiszen rendre közel 5-600 vidám ember szokott szaladgálni a pályán, hogy utána egy kellemes reggeli partit tölthessen el a maraton árnyékában. Most kb 2-300-an voltunk csak, mert az előző napi nagyobb távok után érthetően sokan nem vállalták el a vasárnapi futás.Ettől függetlenül kissé kellemesebb enyhébb, futásra alkalmasabb időben lelkesen készülődtünk. Megkaptuk a Metropol technikai futómezét is, amellyel az SOS gyermekfalut támogattuk. Gyermekek, fiatalok, idősebbek, kellő helyen tudtunk neki indulni a távnak. Hogy menyire lehetett haladni? 26 másodperccel gyorsabban 1 km-n, mint előző nap. A BSI itt is kitett magáért, mint a támogatók egyaránt, nívós befutócsomag várt a célban. Köszönöm a rendezőknek a színvonalas hétvégi programot és egy év múlva újra ott leszünk.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Weboldalunk sütiket használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.