Regisztráció és bejelentkezés
Bejelentkezés
Avatar
Még nem regisztrált?

Legyen tagja közösségünknek!
Az alábbi linken választhat a csatlakozási lehetőségek közül.

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználónév

Emlékezzen rám

5. K&H Mozdulj Velencei-tavi tóúszás és túratriatlon

2014. augusztus 02. Gárdony

DSC01727Minden, de szó szerint minden 2012. július 20-án kezdődött. A háziorvosom megkongatta a vészharangokat, ráálltam a mérlegre és 117 kg voltam, eközben a leleteim is rossz híreket hoztak. Válaszút előtt voltam, inzulin, szívbetegségek, korai halál, avagy életmódváltás és talán stabilizált állapot, jobb életkilátások. A Budapest Sportiroda kezdő futó edzéstervére regisztráltam és a megjelölt napon megkezdtem az edzéseket. Eleinte nem volt elég levegő, de kitartó voltam. Bár most sem vagyok karcsú, de már csak 97 kg és szép lassan feladtam a testtérfogat növelő életemet. Az igazi fertőzés az edzésterv vége felé ért, egy kedvezményes minimaraton nevezés formájában. Szó szerint fertőzés volt, mert azóta elkaptam a futás nevű "betegséget". Hol jobban, hol rosszabbul megy. Több félmaraton, felejthetetlen élmények után meg tanultam tisztelni azt a munkát, amelyekkel a nagyok (profik) dolgoznak, hiszen az elért eredmények mögött nem akármilyen áldozat van. Sok lemondás, sok fájdalom és rengeteg munka. A sport mellett nem csak a kilóim fogytak, de megjavult az összes leletem, a háziorvosom pedig nem is emlékszik a harangokra. Mindezek mellett nincs más lehetőségem, csak továbbítani mindenkinek, aki a térfogatnövelés mellett van, hogy fordítson a szokásain, mert megéri. Mindent persze óvatosan, orvosi kontroll mellett és megfelelő eszközökkel. Sajnos egy sérülés mutatta meg, hogy ez mennyire fontos, hiszen most 40 éves fejjel, már nem lehet ugyanúgy teljesíteni, mint annak, aki gyermekkora óta sportol. Most nagyon sajnálom az elfecsérelt éveket. A sportoló közösség rengeteg barátot adott és segítségük a mai napig sokat jelent. De hol érdemes elkezdeni mozogni? Például a címben szereplő rendezvényen.

DSC01720A Velencei tó és környéke rengeteg lehetőséget kínál a sportolásra egyénileg, családdal, barátokkal egyaránt. A Velencei-tavi tóúszás és túratriatlon pedig mindenkinek lehetőséget ad a közös mozgás élményeinek megismerésére, hiszen a három úszó távból a megfelelőt választhatta magának mindenki. (500, 1500, 3000 méter). Ha pedig kicsit bátrabbak voltak a résztvevők, akkor lehetett kerékpározni mintegy 31 km-t és túrázni (futva túrázni) 6,8 km-t is. Ebből a 3 számból állt össze a túratriatlon.

Olcsó nevezési díjak, nagyszerű időjárás, a víz 26 fokos volt, rendezői és résztvevői szempontból is optimális nap volt a szombati, nem véletlen tehát, hogy sokan választották ezt a napot egy családi programnak. A viszonylag alacsony vízállás miatt az úszni kevésbé tudóknak is elérhető volt az 500 méteres táv. A hosszabb távokra azért nagyobb felkészültségre és úszástudásra volt szükség. A kerékpártúra, mert nem verseny volt megmutatta a Velencei tónak azon rejtett szépségeit, amelyet nem lehet látni a vonatból, vagy autóból. A gyalogtúrát többen futva vagy csak résztávjait futva tette meg a mezőny. A rövid terepen akadt néhány nagyobb emelkedő is, de felérve a legmagasabb pontokra a tó panorámája került elénk, amiért már megérte. Mivel időmérés nem volt a természet ajándékaként éppen beérő erdei szederbokrok környékén nagyobb csoportokban gyűltünk össze, igazi baráti társaságként és a természetes frissítővel már könnyebben folytattuk utunkat. A célba ismételten kerékpárral értünk be, ahol megkaptuk az elismerő oklevelet, hogy teljesítettük a távot. Mivel írtam, hogy rendezvény volt, nem verseny, így valóban népszerűsíteni tudta a sportot. A túratriatlon pedig jól átmozgatott mindenkit, de nem kívánt véres verejtéket, hanem ízelítőt adott abból, hogy mit jelent az, ha valaki profiként vagy amatőrként komoly, nagy távon teljesít valódi triatlont, vagy éppen ironman versenyeket. Itt és most az volt a cél, hogy egy laza napon együtt mozogjunk, ne a testi térfogatnövelést helyezzük előtérbe. A rendezvény biztosan elérte a célját és nekünk már jövőre is szerepel a naptárunkban. Aki pedig még nem mozog, az kezdje el, amíg lehet, mert nincs lehetetlen, csak lusta ember. Egy félmaraton elérhető mindenkinek, akár egy maraton lefutása is. Az élményért, az egészségért megéri, talán jobb teljesítményt is képes leszek elérni egyszer, de ehhez a részemről nagyobb kitartás és szorgalom kell. Mindent el kell kezdeni valahol és erre ez az esemény és a Gyulán megrendezett pocakos triatlon éppen a legjobb alkalom volt.
DSC01714

Petőcz Ferenc

1 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Belányi Ágnes szombat, 16 augusztus 2014 16:54 Írta: Belányi Ágnes

    Gratulálok Feri! Irigylésre méltó akaraterőd van. Az eredmények magukért beszélnek!
    Ági

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Weboldalunk sütiket használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.