Regisztráció és bejelentkezés
Bejelentkezés
Avatar
Még nem regisztrált?

Legyen tagja közösségünknek!
Az alábbi linken választhat a csatlakozási lehetőségek közül.

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználónév

Emlékezzen rám

31. Spar Budapest Maraton Actimel 10 km.

Spar2016231. Spar Budapest Maraton
  Actimel 10 km.

Ez a beszámoló némi késéssel a sok egyéb elfoglaltság mellett, de végre megszületik. Számomra 2016 kevésbé volt a futás és más sportok, például túrázás éve, tanfolyamok, képzések, tanulás és munka, néha a vérnyomásom, nyáron a meleg távol tartott a futástól. Így idén nem volt hosszú táv a Budapest Maratonon, ahol egy futónak kötelező részt venni még akkor is, ha nem ért egyet a rendező üzlet filozófiájával és módszereivel, nevezési díjakkal és a benne foglalt szolgáltatásokkal. Viszont egy 10 km-re mindig jó az ember, így oda neveztem.
A rajtcsomagban megkaptam az évek óta változatlan tartalommal megjelenő BSI szórólapokat, amelynek bevezetője is szó szerint ugyanaz már 4 éve, amióta részt veszek az eseményen. Az viszont igaz, hogy a verseny hivatalos programját tartalmazó kiadvány tartalmas és minőségi kiadvány volt. A rajtcsomagot még szombaton vettük fel és meg kellett állapítani, katasztrofálisan nem lehet közlekedni, sehol sem lehet sem ingyen, sem pénzért leparkolni. Az idei versenyre sikerült jó formatervezésű pólót gyártani, azt hiszem kedvenc lesz.
Végig néztük a szponzorokat és a kiállítókat, meg kellett állapítani, hogy zsugorodott és szegényesebb lett a rendezvény. Nos, ez nem a BSI hibája, hanem a cafat magyar valóságé, mert kettő országunk van egy, amiről beszélnek és egy, amiben élünk. E kettő között erős a kontraszt. Ez meglátszott a kiállítói oldalon. Ezzel egyidejűleg egyre több és több alapítvány állt sorba pénzt kérni. Azt tudom, hogy akiben van szándék, az segít a lehetőségeihez mérten, de már-már kötelezőnek tűnik az, hogy adományt kell gyűjteni és sokszor egymás mellett párhuzamos tevékenységet folytató szervezetek vannak jelen. Mi is segítünk ahol tudunk, de azt hiszem kezd visszatetsző lenni ez a fajta felhajtás. Ugyanis az egységes megjelenés pólók, nevezési díjak és egyéb dolgok is sok pénzt emésztenek fel és akkor erre megy az adomány vagy tényleges segítségre rászorultság alapján. Bár ez most itt nem futásról szóló pár gondolat volt, de kikívánkozott.
A verseny napjára az előzetes időjárásjelzés nem sok jót ígért, de szerencsére ideális futó időnk lett, napsütés és kellemes hőfok. A maratoni rajtot végig néztük, melegítettünk és irány az út. Remek hangulat volt a rajt előtt és az úton végig. A zenei pontokból mi elcsíphettünk valamennyit, a Nyugati felüljárót még frissen értük el, így jó időt lehetett futni. Annyira elkapott a hév, hogy az első 6 km-en 5:50-es tempót mentem, ami az idei évet számítva nekem nagyszerű idő. Ennek sajnos lett negatív következménye, ami a korábbi achilles sérülésem hozta elő, de nyilván ebbe belejátszott a megvásárolt Brooks cipő is, amelynek sarka 400 km lefutása után beszakadt, pedig 40000 Ft ár-értékben nem lenne szabad. Érdekes, hogy a régi Mizuno és Asics cipőimet még mindig használom utcai sétára, ha már futni nem lehet benne és nincs semmi baja. Így elsőnek lassult a tempó, majd a célba érkezés igazából gyalog történt, de nem adtam fel. Most jöhet az új cipő, meg az alapozás és tervbe vettem a maratont Pozsonyban annyira, hogy már neveztem. Szép feladat vár majd ránk a magyar korona egykori volt városában.
A frissítésről illik szót ejteni, most az gondolom, hogy 10 km-en én nem szoktam, csak nagy melegben frissíteni, de így is volt annak akinek kellett 2 pont és a cél, tehát panasz nem lehetett, bőségkosár volt. A befutócsomag és rendben volt.
Az érem nagyon tetszett, valami történt, mert formailag az elmúlt egy évben minőségi változás történt, egyre jobbak a látványtervek és a megvalósítás is, az idei BSI érmekre mindig érdemes az éremtartókon rátekinteni. Érdekesség viszont, hogy évek óta mindig ugyanaz készíti az érmet, akkor korábban miért nem voltak egyediek? Igazából most vettem a fáradtságot és megnéztem hol készülnek az érmek és meglepett, hogy Dél-Afrikában. Igen, ott készül, mint sok más európai versenyé. Elhiszem, hogy fontos az ottani térség felzárkóztatása, azt meg még inkább, hogy a repülős szállítás ellenére. De itthon is lehet érmet gyártani, teszik is sokan, olcsón, itthon adózva, itthon tartva a pénzt.

Spar20161

A versenyértékelése (1. gyenge-10 kiváló)

Pálya: 10
Biztosítás: 10
Frissítés: 10
Érem: 10
Rajtcsomag: 6
Befutócsomag: 6
                                                                                Póló: 8
                                                                                Mellékhelyiségek elérése: 10
                                                                                Rendezés: 9

Forrás: Petőcz Ferenc

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Weboldalunk sütiket használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.