Regisztráció és bejelentkezés
Bejelentkezés
Avatar
Még nem regisztrált?

Legyen tagja közösségünknek!
Az alábbi linken választhat a csatlakozási lehetőségek közül.

Elfelejtett jelszó - Elfelejtett felhasználónév

Emlékezzen rám

A világrekorder Spártai hősnő sikerének titka – Interjú Lubics Szilviával

A világrekorder többszörös Spartathlon győztes elárulta rendkívüli teljesítményének titkait. Beszélt edzésmódszereiről, táplálkozási szokásairól és különleges szupervitaminokról.

Dr. Lubics Szilvia 2011-ben már bezsebelhette az év ultrafutója címet, ám idén olyan teljesítményt produkált, ami kivívta a világ elismerését: nem csak megnyerte a 246 km-es (!) Spartathlon ultramaraton versenyt, hanem világrekordot állított fel!

lubics-szilvia-spartathlon-1

Az ötszörös spártai hős 2010 óta minden évben teljesíti az Athén-Spárta távot, ebből három alkalommal győztesként ért célba. Idén 26:53:40-es idejével megdöntötte a brit Elizabeth Hawker 2012-ben felállított pályacsúcsát, így Lubics Szilvia jelenleg a világ első számú női Spartatlon versenyzője. Ezzel az emberfeletti teljesítményével a nagykanizsai fogorvosnő már nem csak a magyar futók példaképe, hanem világviszonylatban is egyedülálló teljesítményével hazánk büszkesége.

A Spártai hősnő elárulta rendkívüli energiájának és kitartásának titkát.

Mi vitt rá arra, hogy 2010-ben elindulj egy 246 km-es futóversenyen?

2006 óta futottam ultratávokat, leginkább 100 km-es és 12 órás versenyeken indultam, valamint több napos versenyeken. 2009 végén éreztem először úgy, hogy készen állok egy 24 órás versenyre. A Spartathlonon (246 km) ekkor még nem gondolkodtam, tulajdonképpen tapasztaltabb futók unszolására neveztem be.

Hogyan edzel a Spartathlon-ra, illetve az egyéb versenyeidre?

2009 decembere óta Lőrincz Olivér irányításával végzem az edzéseimet. Ő küldi hétfőnként a tervet, amit én elvégzek és vasárnap küldöm vissza a beszámolót. Az edzéseken 2 paramétert ad meg: az időtartamot és pulzuszónákat, ezekkel játszunk. Átlagban heti 160 km-eket futok. Van még heti 2-3 erősítő-nyújtó edzésem is, amelyeket Kiss Gyula segítségével végzek Nagykanizsán. Mivel aszfalton versenyzek főleg, az edzések is zömében aszfaltosak, de nagyon szeretek terepen is futni.

A munkád és három gyermeked mellett hogy jut időd ennyi edzésre?

Nagyon nehéz összeegyeztetni ennyi mindent, de azért megoldható. Ehhez persze szükségem van a családi támogatásra, a férjemre mindenben számíthatok.

lubics-szilvia-spartathlon-2Miként készülsz fel lelkileg egy ilyen megmérettetésre, mint az Athén-Spárta táv lefutása?

Egy ilyen hosszú versenyen nagyon fontos a testi felkészülés mellett a mentális állapot is. Én mindig pontos tervvel  indulok egy versenyen. Előtte számtalanszor végiggondolom, mikor hol fogok járni, és igyekszem jó állapotban odaképzelni magamat. A verseny előtt van 3 könnyebb hetem, amikor amennyi időt csak tudok, a gyerekeimmel töltök. Számomra ez a legnagyobb lelki feltöltődés.

Vannak pihenők a Spartathlon közben? Hogyan kell elképzelni a versenyt?

Ez a versenyzőtől függ. A 36 órás szintidőbe belefér akár még egy kisebb alvás is, esetleg masszázs valamelyik nagyobb ponton. Az idén én 26 óra 53 percet futottam. Ebbe azon kívül, hogy a frissítőkön fölvettem az italomat, más megállás nem volt. Futás közben igyekszem észben tartani, miért vagyok ott. Sokszor ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek hangzik. Ha az ember fáradt és problémái, fájdalmai vannak, könnyen el lehet veszíteni szem elől a célt.

Ilyen életforma mellett nyílván nagy jelentősége van a megfelelő táplálkozásnak. Mikből áll össze az étrended?

Semmi extra dolog nincs ebben az én esetemben. Vegetáriánus vagyok, így elég egészségesen étkezem. Napi 5-ször biztosan eszem, nagyon sok a szénhidrát a táplálkozásomban. Edzések után iszom regeneráló turmixokat és persze szedek vitamint.

A helyes táplálkozás mellett mennyire fontos a vitamin és ásványi anyag pótlás? Milyen étrend-kiegészítőket használsz?

Heti 15-20 óra mozgás mellett nagyon fontos. Edzések alatt energiagéleket, -italokat fogyasztok, edzések után Peak regeneráló turmixot iszom, a vitaminokat és ásványi anyagokat pedig a Spártai Vitamin termékeiből viszem be.

A Spártai Vitamint csak a neve miatt választottad, vagy tényleg jobb, mint más nagydózisú étrend-kiegészítők?

A név önmagában kevés lenne. :-) Már nagyon sokféle vitaminkészítményt próbáltam, fel sem tudnám sorolni hányat, de a Spártai Vitamin Szuper Multi készítménye vált be leginkább. Nem kell összeszednem minden felől a sokféle kapszulát, a napi zacskókban benne van minden, amire szükségem van, kezdve a lecitin és omega 3 kapszulától a vitaminokon és ásványi anyagokon át a nyomelemekig. Ami fontos, hogy nagyon könnyű lenyelni őket és nem érzek utána órákon át kellemetlen műanyag ízt, ami sok más termék esetében engem nagyon zavart. Azelőtt különböző cégeknél találtam meg ezeket a hatóanyagokat, külön szereztem be az egyes dolgokat, ami nem csak nehézkesebb, de jóval drágább is volt.

A sport miatt rendszeresen  nézzük a vérképemet, állapotomat, és elmondhatom, a Spártai Vitamin fogyasztása óta sosem javasoltak a szakértők vitamin és ásványi anyag pótlást nálam, amire korábban mindig szükség volt. Ezek a dolgok engem abszolút meggyőztek.

lubics-szilvia-spartathlon-3

Mire készülsz mostanában, mi lesz a következő kihívás?

Ezekben a hetekben kezdtem az alapozást, a következő versenyem, április 11-12-én a 24 órás világbajnokság lesz Torinoban, addig csak edzőversenyeim lesznek.

Van-e bármilyen mottód, irányelved a sporttal, a futással vagy az életformáddal kapcsolatban, ami motiválhat másokat?

Talán inkább egy kedvenc idézetem van William Feather amerikai írótól:  „A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták.”

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Weboldalunk sütiket használ, mely segít számunkra, hogy színvonalasabb szolgáltatás nyújthassunk látogatóinknak. Továbbá a weboldal egyes részein személyes adatok megadására is van lehetőség melyek kezeléséről további tájékoztatásért kérjük tekintse meg az adatvédelmi tájékoztatót.