Nyomtatás

SPARTAN RACE-kihívás,verseny,életforma

707A6410Spartan Race – kihívás, verseny, életforma

A Spartan Race nem csupán a világ és hazánk legnépszerűbb akadályfutó versenye. A sportág virágkorát éli, egyre többen döntenek úgy, hogy kimozdulnak a hétköznapokból és részt vesznek egy olyan kihívásban, amely a legkevésbé sem szokványos. Akadályokat, nehéz terepet, de legfőképp önmagukat kell legyőzniük azoknak, akik arra adják fejüket, hogy végig csinálnak egy Spártai versenyt.

 

707A6792Miért van az, hogy sokan „függők” lesznek?

A jelenségnek az az oka, hogy a résztvevők nagy része saját határainak túllépésére kényszerül, amely hatalmas sikerélménnyel tölti el őket. Legtöbbünk szorgos munkával ám annál kevésbé odafigyelve egészségére, táplálkozására éli mindennapjait, belesüppedünk ebbe a mókuskerékbe. Kell valami, ami kimozdít ebből; valami új, egy olyan élmény, amelyet ha átélsz, azt mondod: ez igen, ez egy komoly kihívás, amit képes voltam teljesíteni! Ez az, ami miatt egyre többen gondolják úgy, hogy újra meg újra szeretnék átélni ezt. A komolyan sportoló versenyzők számára a pálya kiszámíthatatlansága adja az élvezetet, hiszen nem tudni előre a hosszúságot és a szint adatokat, illetve az akadályok sincsenek ismertetve a verseny előtt.

Mi a fontosabb, a verseny, vagy a részvétel?
Az indulók kisebb részének fókuszában a minél jobb eredmény elérése a cél, ők jellemzően az Elit futamban indulnak, általában van egy alap sportjuk, amelyben komoly múlttal rendelkeznek. A résztvevők nagyobb hányada ugyanakkor nem az időeredmény miatt jön, hanem hogy végig menjenek a pályán. Rengetegen csapatokba szerveződve érkeznek és együtt teljesítik a Spartant. Óriási dolog, ahogy egymást segítve haladnak, a bajtársiasság érzése – akár a segítő, akár a segítségre szoruló szemszögéből nézzük – szintén sokakat megérint.

Idén a Közép-európai régió (HU, SK, CZ, PO) 19 versenyt rendez. Ezek közül melyek azok, amelyeket kiemelnél?
Számunkra a legfontosabbak természetesen a hazai versenyek. Szeretettel várunk mindenkit az április 9-i Visegrád Sprintre, ahol elképesztő létszámrekorddal és egy kemény pályával kedveskedünk a részvevőknek, ide nagyon sok első bálozó fog érkezni. 2016-ban ismét miénk a régiós szezonzáró futam, a Tokaj Super megrendezésére október 22-én kerül sor és itt lesz Hurricane Heat futam, amely újdonság!
Szinte minden hónapban vannak versenyek néhány száz km-es körzeten belül, érdemes kiemelni a március 19-én Donovalyban megrendezendő Winter Beastet, amely a világ első téli Beast távú Spartan versenye. Reményeink szerint lesz még hó a szlovákoknál és a több, mint 20 km-es távot téli időjárási körülmények között teljesíthetik a legkeményebbek. További újdonság, hogy szeptemberben megrendezik Európa első Ultra Beast versenyét Vechecben, ahol a legelvetemültebbeket több, mint 40 km-es táv, több ezer méter szintemelkedés, valamint több, mint 60 db legyőzendő akadály várja.

707A3646

Azok, akik több versenyre is ellátogatnak, feltételezhetően folyamatosan edzésben vannak. Van valamilyen lehetőség arra, hogy aki sok versenyre megy, esetleg szervezett formában készülhessen?
Igen, az ország több településén működnek a Spartan Race égisze alatt un. Training Groupok, amelyek tulajdonképpen önszerveződő csapatok, akik együtt készülnek a versenyeinkre. A Team kommunikációja részben a számukra létrehozott Facebook oldalon keresztül működik. Minden csapatnak van egy vezetője, aki az érdemi munkát végzi és megtartja a tréningeket. Az edzéseknek ingyenesnek kell lenniük, illetve egy településen egy Training Group működhet – a Spartan Race különböző kedvezményes lehetőségeket is biztosít számukra. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ezen közösségek száma folyamatosan növekszik, országszerte már több, mint 30 edző csapat működik.

Ez így elég komplexnek tűnik, mit üzentek azoknak, akik túl kemény kihívásnak tartják a Spartant?
Nem szabad félni, ki kell próbálni! Érdemes egy Sprint versennyel kezdeni, felkészülésként pedig okvetlenül ajánljuk a terepfutást, a Burpee-k gyakorlását, valamint az erőfejlesztő edzéseket.
AROO! ☺

http://spartanrace.hu/

motomfoto 500

 

 

 

 

 

 

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned